Hírek

Olvasnivalók tavaszra - Könyvajánló

Olvasnivalók tavaszra - Könyvajánló

Két különleges kötet létrejöttében is közreműködtek a Nyírő Gyula OPAI Drogbeteg Gondozó és Prevenciós Központjának dolgozói, Dr. Kapitány-Fövény Máté klinikai szakpszichológus és Kiss Anna klinikai szakpszichológus-jelölt.

Rebecca E. Williams és Julie S. Kraft: A tudatos jelenlét a függőségből kivezet úton – Útmutató a függőségi viselkedésformákat előhívó bánat, stressz és harag kezeléséhez
 
(Lektorálta: Kiss Anna)
 
Az önsegítő könyv egy kognitív viselkedésterápiás módszeren alapuló munkafüzet, amely könnyen érthető nyelvezettel és rengeteg gyakorlattal áll a függőséggel küzdők szolgálatába az angolul mindfulnessnek, magyarul tudatos jelenlétnek hívott módszerre építve. A kötet a függőséget egyfajta általános emberi jelenségként, rossz megküzdési módként mutatja be. „Szemlélete szerint mindannyian kerülhetünk olyan helyzetbe az életünk során, hogy hosszabb-rövidebb ideig valamilyen függőségünk alakul ki. Emberképe pedig olyan személy képét jeleníti meg, aki felelősségvállalásra képes mind önmagáért, mind a döntéseiért, pszichés problémái hátterét képes megérteni, illetve a változás érdekében energiáit mozgósítja” – ismerteti Kiss Anna lektor. A változtatáshoz alternatívákat és új készségeket kínáló kötet ajánlható mindenkinek, aki valamilyen módon a függőséggel kapcsolatba kerül, legyen szó szenvedélybetegekről, hozzátartozókról vagy épp szakemberekről. Egyes gyakorlatai a prevenciós munka részét képezhetik, emellett pedig mentális egészségünk megóvása érdekében is érdemes lehet áttekinteni a benne foglaltakat. 
 
 
Függőben – Az alkoholizmus lélektana
 
(Írta: Dr. Kapitány-Fövény Máté)
 
Mit él át egy függő, ha lemond a szenvedélyéről, és újra szembe kell néznie önmagával? A könyv főszereplője, Tamás alkoholbeteg, bár ezt nehezére esik elfogadni. A terápia során nem pusztán a megvonási tünetekkel és az elemi erejű sóvárgással kell megbirkóznia, ugyanis a függősége hátterében megbújó problémák is felszínre kerülnek. A HVG kiadó A terapeuta esetei címmel indított könyvsorozatában egy-egy pszichoterápia történetét követhetjük nyomon az első találkozástól a lezárásig. A sorozat keretein belül 2018 végén jelent meg a Függőben: Az alkoholizmus lélektana című kötet, amelyben Dr. Kapitány-Fövény Máté egy alkoholfüggő férfi pszichoterápiájának folyamatát mutatja be, miközben kitér az alkoholhasználat kulturális beágyazottságára, illetve az addiktológiai esetek kezelése során felmerülő gyakori nehézségek kérdéskörére is. „Mi marad, ha elvesszük az alkoholt? Mit kezdhetünk a visszaesés jelenségével? Miért tekinthető a terápia felnövéstörténetnek is? A kötet többek között ezekre keresi a választ” – sorolja a szerző. 
 

További cikkek
Segítség játékfüggőknek és hozzátartozóiknak

Segítség játékfüggőknek és hozzátartozóiknak

Intézetünk új telefonos és emailes konzultációs szolgáltatást indít szenvedélyes szerencsejátékosok és hozzátartozóik részére.

Filmajánló - Csodálatos fiú

Filmajánló - Csodálatos fiú

Hiánypótló alkotásként a Csodálatos fiú című amerikai film úgy mutatja be a függőséget és a felépülést, hogy a hozzátartozók élményeinek és a családi viszonyok ábrázolásának is teret ad.

Antistigma-díjat kaptak a Nyírő Gyula OPAI addiktológiájának dolgozói

Antistigma-díjat kaptak a Nyírő Gyula OPAI addiktológiájának dolgozói

Idén a Felépülés a függőségből című kötet szerzői - így addiktológiánk munkatársai - kapták a Nyitnikék Antistigma-díját.

Függő segítők

Függő segítők

Előfordul, hogy a segítő szakmákban dolgozók is érintetté válnak valamilyen szenvedélybetegségben. Nekik kínál önsegítő közösséget a Függőkert legfiatalabb kezdeményezése.

Éjjeli utak - Megelőzés rendhagyó módon

Éjjeli utak - Megelőzés rendhagyó módon

Debütált az Éjjeli utak című interaktív prevenciós film. A projektet a VoltEgySzer mobilapplikáció és a Tudat-törő Szabadulószoba után ismét a Nyírő Gyula OPAI Drogambulanciájának munkatársai valósították meg a XIII. kerületi Prevenciós Központ dolgozóival együttműködésben.

Függő vagyok?

Függő vagyok?

Gyakran előkerülő kérdés, hogy egészen pontosan mi is a szenvedélybetegség. Sokakban felmerül, hogy vajon a szerhasználati szokásuk még tekinthető a rekreáció egyik elemének vagy már kóros mértéket öltött. Mikortól beszélhetünk függőségről?

1 / 3