Hírek

Teltház a Minnesota Részleg szakmai napján

Teltház a Minnesota Részleg szakmai napján

Több mint hetven érdeklődő látogatott el az Addiktológiai Osztályra, hogy meghallgassa a Minnesota Részleg dolgozóinak előadásait a szakmai nyílt napon, amelyet a részleg működésének 6. évfordulóján rendeztek.

 
A rendezvény célja az volt, hogy bemutatásra kerüljön az egészségügyi keretek között zajló, szemléletileg és gyakorlatában az anonim csoportok szellemiségét magába építő Minnesota-program működése a Nyírő Gyula OPAI-ban. Az Addiktológiai Osztály égisze alá tartozó részleg megalakulásakor a stáb először a program elméleti hátterét térképezte fel, majd ennek elemeit adaptálta a helyszín, illetve a segítséget kereső páciensek sajátosságainak és szükségleteinek megfelelően. 
 
Az előadások sorát Tremkó Mariann programvezető szakpszichológus izgalmas kérdéssel nyitotta – ki és milyen szempontok alapján dönti el, alkoholista-e valaki vagy sem? A diagnosztikus kritériumokon túl a szenvedélybeteg identitás kialakulásáról is beszélt, kitérve az anonim önsegítő közösségek szerepére a felépülésben.
 
A nyitógondolatokat követően Dr. Tóth András pszichiáter szakorvos a Minnesota-program felépítését és elméleti alapjait mutatta be, hangsúlyozva a terápia integratív jellegét. A program négy alappillérét a keretrendszerben, a pszichoedukációban, az érzelmi nyitásban és a közösség erejében határozta meg.
 
Tapasztalati segítőként Golenya Éva saját speciális szerepét ismertette a programban. Gondolataival rávilágított arra, hogy a felépülők saját élményeik segítségével hogyan tudnak másokat támogatni a józanodás útján.
 
Végül Huszti Mária és Wilhelm Ferenc Andrásné ápolók záróelőadásukban arról beszéltek, mit csinálnak másként Minnesotás nővérként, és hogyan értékelik az ápoló szerepét, feladatköreit a terápiás programban.
 
A szakmai napot kerekasztal-beszélgetés zárta.
 
 
 

További cikkek
Sziklamászás és felépülés

Sziklamászás és felépülés

Bizalom és közösség, hit magamban és a társaimban, a félelmek legyőzése, jelenben maradás - számos közös pont van a sziklamászás és a felépülés között. Az addiktológia csapata vasárnap Várgesztesen tesztelte az új sziklamászó felszerelést.

Urban golf az addiktológián

Urban golf az addiktológián

Első alkalommal tartottunk városi golf bemutatót az addiktológia udvarán a Kék Pont Alapítványhoz kapcsolódó Blue Point Recovery Urban Golf Club közreműködésével.

Szakmai nyílt nap a Minnesota részlegen

Szakmai nyílt nap a Minnesota részlegen

Izgalmas előadásokra és kerekasztal beszélgetésre várunk minden érdeklődőt, aki szeretne többet tudni Minnesota részlegünk szakmai tevékenységéről és tapasztalatairól!

Olvasnivalók tavaszra - Könyvajánló

Olvasnivalók tavaszra - Könyvajánló

Két különleges kötet létrejöttében is közreműködtek a Nyírő Gyula OPAI Drogbeteg Gondozó és Prevenciós Központjának dolgozói, Dr. Kapitány-Fövény Máté klinikai szakpszichológus és Kiss Anna klinikai szakpszichológus-jelölt.

Segítség játékfüggőknek és hozzátartozóiknak

Segítség játékfüggőknek és hozzátartozóiknak

Intézetünk új telefonos és emailes konzultációs szolgáltatást indít szenvedélyes szerencsejátékosok és hozzátartozóik részére.

Filmajánló - Csodálatos fiú

Filmajánló - Csodálatos fiú

Hiánypótló alkotásként a Csodálatos fiú című amerikai film úgy mutatja be a függőséget és a felépülést, hogy a hozzátartozók élményeinek és a családi viszonyok ábrázolásának is teret ad.

1 / 4