Addiktológiáról

Üdvözöljük honlapunkon!

Addiktológiai osztályunk Magyarország egész területéről lát el klienseket, káros szerhasználat (alkohol, drog) és a viselkedési addikciók teljes spektrumában jelentkező zavarok esetén. Osztályunkon a kezelés pszichoterápiás jellegű, önkéntes alapú és a beteg által igényelt. A terápiás munka döntő része pszicho- és szocioterápiás csoportokban történik, a kezelést szükség esetén gyógyszerekkel is kiegészítjük.

Osztályunkon a munka a közösség-alapú ellátás és felépülés-fókuszú gondolkodás szellemében zajlik, és a felépülést képzett multiprofesszionális team segíti, amelynek tagjai pszicháter és addiktológus szakorvosok, klinikai szakpszichológus, addiktológiai konzultánsok, szociális munkás, felépülő szenvedélybeteg segítők és önkéntesek. Szorosan együttműködünk a névtelen csoportokkal (AA, NA, GA) és szakmai szervezetekkel (Megálló Csoport, Orczy Klub, Írisz Klub). A szenvedélybetegek családtagjait hozzátartozói csoportokon és családkonzultáció keretein belül fogadjuk.

Hogyan jutok segítséghez?

Magasküszöbű intézetként a fekvőbeteg-kezelés feltétele a szerrel szembeni absztinencia és a fizikai megvonás befekvés előtt történő lezajlása. Fekvőbeteg-osztályunkra a felvétel előgondozást követően történik (beutaló nem szükséges, időpontkéréshez lásd az Elérhetőségeinket). Itt pszichológiai, motivációs- és belgyógyászati állapotfelmérést végzünk, megtervezzük a klienssel és családjával a kezelési folyamatot, szükség esetén kezeljük a megvonási időszakot, majd előgondozással készítjük elő a kórházi terápiát.

 
 

Tovább

Terápiás csoportok

Komorbid részlegünkön azon pszichiátriai betegeket gyógyítjuk, akik lelki betegségük mellett szerfogyasztással kapcsolatos problémákkal is küzdenek.
Drogterápiás részlegünkön a megvonáson átesett betegek hosszú távú absztinenciára való felkészítéséhez szükséges készségek fejlesztését célozzuk meg.
Alkoholterápiás részlegünkön a józanság megtartásának egyénre szabott kezelési tervét dolgozzuk ki, gyógyszeres-, pszichoterápiás-, szocioterápiás kezelések, utógondozás segítségével.

Tovább

Minnesota Részleg

Addiktológiai osztályunk Minnesota Részlegén felépülésközpontú rehabilitációs programot kínálunk alkoholfüggők és szerencsejáték zavarban szenvedők számára. A Minnesota-modell alapelve, hogy a függőséget krónikus betegségként fogadja el (reális betegségbelátás), amely nem gyógyul meg, de abból felépülés lehetséges. A kezelés célja a teljes absztinencia elérése és fenntartása. (Az ettől eltérő programok, melyek a betegeket a szociális (mértékletes) használatra kívánták tanítani, sikertelennek bizonyultak - azaz csak a teljes absztinencia vezethet sikerre).
 

Tovább

Addiktológiai Pszichoterápiás Részleg

Az Addiktológiai Pszichoterápiás Részlegen olyan kettős diagnózisú klienseket látunk, akik függőségük mellett személyiség zavarral, szorongásos kórképpel, hangulati zavarral, szomatizációs zavarral, illetve egyéb, traumatikus eredetű problémával (PTSD) is küzdenek. A részlegen az elsősorban kognitív-viselkedésterápiás szemléletben zajló csoportos és egyéni pszichoterápia kiegészül igény szerint trauma-fókuszú (EMDR) és rendszerszemléletű (család- és párkonzultációk) terápiákkal.

Tovább
Munkatársaink

Bosznyai Beáta

szociális munkás, közösségfejlesztő

Dr. Erős József

szakorvos, pszichiáter

Farkas Judit PhD

klinikai szakpszichológus

Fazekas Zsolt

addiktológiai konzultáns, Minnesota részleg

Golenya Éva

tapasztalati szakértő, Minnesota részleg

Guti Anna Mária

klinikai szakpszichológus jelölt

Gyurkó Noémi

művészetterapeuta

Dr. Kinál Zsuzsanna

pszichiáter-szakorvos

Marjai Kamilla

addiktológiai konzultáns, pszichopedagógus, színháztréner

Mészáros Piroska

addiktológiai konzultáns, metamorphoses- meseterapeuta

Molnár Rudolf

tapasztalati szakértő, addiktológiai konzultáns, Minnesota részleg

Dr. Olasz Anna

addiktológus, pszichiáter, osztályvezető-helyettes

Dr. Petke Zsolt PhD

addiktológus, pszichiáter főorvos, osztályvezető

Dr. Petró Kata

osztályos orvos, háziorvos, addiktológus szakorvos jelölt

Ruprecht Mariann

osztályvezető főápoló, mentálhigiénés segítő

Dr. Steinbach Zsolt

főorvos, pszichiáter, addiktológus

Dr. Tóth András

pszichiáter, Minnesota részleg

Tremkó Mariann

klinikai és klinikai addiktológiai szakpszichológus, részlegvezető, Minnesota részleg

Dr. Vályi-Nagy István

pszichiáter-szakorvos, addiktológus szakorvos jelölt

Zsély Anna

programvezető, Függőkert

Támasz gondozó:
Részlegünk profilja: szenvedélybetegek ambuláns ellátása. Kémiai szerfüggőket (alkohol-, gyógyszer-, drogfüggőség), viselkedéses függőket (szerencsejáték-, Internet-, vásárlás-függőség, túlevés), társfüggőket (kapcsolat- és/ vagy szexfüggőség, kényszeres segítés), valamint egyszerre több függőséggel küzdő pácienseket kezelünk. A függőség gyakran egyéb pszichiátriai betegséggel együtt áll fenn, ezek kivizsgálására és kezelésére nagy hangsúlyt fektetünk. Betegeink között sok kettős diagnózisú fordul elő. Gondozónk országos ellátó helyként magas színvonalú, személyre szabott komplex segítséget nyújt a hozzánk érkező szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak. Az állapot- és motiváció-felmérést követően a gondozás csoportos és/ vagy egyéni formában történik. A pszichoterápia vagy konzultáció szükség esetén gyógyszeres kezeléssel egészül ki.

Pácienseink ellátását pszichiáter-addiktológus szakorvos, klinikai szakpszichológus, pszichológus, szociális munkás és addiktológiai konzultáns szakember-team végzi.

Az ellátás igénybevételéhez előzetes időpont-egyeztetés szükséges!

Elő- és utógondozást végzünk a Nyírő Gyula OPAI Addiktológiai Osztálya, illetve Minnesota Modellben működő rehabilitációs részlege számára, valamint számos szenvedélybetegek rehabilitációját végző intézmény számára.

Igény szerint pár- és családkonzultációra is nyílik lehetőség, amelynek során a szenvedélybetegek hozzátartozói is részt vehetnek a kezelésben.

Kábítószer-használatot kezelő más ellátást és kábítószer-függőséget gyógyító kezelést („elterelés”) végzünk olyan drogfüggők vagy rendszeres drogfogyasztók részére, akik ellen büntető eljárás indult, csekély mennyiségű kábítószer birtoklása miatt. Állapotfelmérést végzünk olyan alkalmi drogfogyasztók részére, akik másik intézményben megelőző-felvilágosító kezelésen („elterelés”) kívánnak részt venni.

A páciens-ellátáson felül gyakorlóhelyként működünk pszichológus-hallgatók, addiktológiai konzultáns-hallgatók, szociális munkás-hallgatók és szociálpedagógus-hallgatók részére, több felsőoktatási intézménnyel szoros együttműködésben.

Elérhetőségek

Cím: 1135 Budapest, Jász u. 14. „G” épület földszint
Telefon: (+36-1) 431-0440

Drogambulancia:
Elsősorban a Főváros és a környező települések, de az ország egész területéről fogadunk szenvedélyproblémákkal küszködő betegeket. Az Ambulancián farmakoterápiás, pszichoszociális, pszichoterápiás kezelés és intervenció folyik egyéni és csoportos formában egyaránt. Központunk szerteágazó együttműködési kapcsolatokat tart fent a Kórház egyéb osztályaival, részlegeivel és más szenvedélybetegeket kezelő, – segítő központokkal Magyarországon és külföldön is.

Az Ambulancián jelentős kutatási és oktatási tevékenység folyik, együttműködésben hazai egyetemekkel, főiskolákkal és nemzetközi kutatóközpontokkal. Központunk, munkatársai révén aktívan részt vesz a kábítószerügyi szakmapolitika kialakításában, fejlesztésében is.

Az ambulancia fontosabb tevékenységi körei:


A fenti kezelések igénybevételéhez orvosi felügyeletet, valamint a kezelés teljes ideje alatt esetmenedzseri konzultációt, fenntartó kezelés résztvevői számára csoportos terápiás foglakozásokat biztosítunk.

Elérhetőségek

Cím: 1135 Budapest, Jász utca 14.
E-mail: drogambulancia@nyiro-opai.hu
Telefon: (+36-1) 452-9460

Függőkert:
A babiloni függőkert az ókor hét csodájának egyike volt, egy darabka virágokkal és gyümölcsökkel teli éden a mezopotámiai sivatagban. A Szent László úti Függőkert a felépülésben rejlő csodák és a józan élettel járó kivirágzás otthonaként funkcionál: kórházi osztályunk kiegészítése egy közösségi térrel, ami egyszerre fogadja be az anonim közösségeket, a szakmai műhelyeket és a felépülőknek szánt programokat. Fontosnak tartjuk, hogy a Függőkert egy felépülők által használható józan, biztonságos környezet legyen, ahol megvalósulhatnak az önsegítés jegyében alulról szerveződő tevékenységek.

Közösségi házunkban örömmel fogadjuk be mind az önsegítő, mind a szakmai programokat, folyamatosan várjuk az érdeklődőket. 2017 óta több anonim közösségnek biztosítunk időt és teret gyűléseik megtartására.

Elérhetőségek

Cím: 1135 Budapest Szent László út 55/b
E-mail: fuggokert.opai@gmail.com
Telefon: (+36) 20-393-1068

Galéria