Minnesota Részleg

Addiktológiai osztályunk Minnesota Részlegén felépülésközpontú rehabilitációs programot kínálunk alkoholfüggők és szerencsejáték zavarban szenvedők számára. A Minnesota-modell alapelve, hogy a függőséget krónikus betegségként fogadja el (reális betegségbelátás), amely nem gyógyul meg, de abból felépülés lehetséges. A kezelés célja a teljes absztinencia elérése és fenntartása. (Az ettől eltérő programok, melyek a betegeket a szociális (mértékletes) használatra kívánták tanítani, sikertelennek bizonyultak - azaz csak a teljes absztinencia vezethet sikerre).
 

Az intenzív kezelési program főbb elemei:
Az itt felsorolt programok erősen strukturált napirendet, életvitelt jelentenek. A kezelés 8 hétig tart, ebből két hét elzárt körülmények között zajlik. Egyszerre kb. 5-8 fő kerül – előjegyzés alapján – kezelésbe turnusbeosztásban. Miután a beteget az intézetből elbocsátják, utókezelése többnyire a helyi AA és GA csoportokban történik, amellyel a kapcsolatot a beteg már a kezelés ideje alatt felveszi. A gyűléseken való részvétel nagyon sok időt igényel (hetente több alkalommal), de ez szükséges ahhoz, hogy a társas tanulás és a kialakult erős sorstársi kapcsolatok hatékony védelmet nyújtsanak a visszaesés ellen.
 
A terápia céljai:
 
A személyiség pozitív irányú változása, a szermentes, pótcselekvés mentes életre való felkészülés. Változás a gondolkodásmódban (az ún. kognitív torzítások korrekciója), beszédben és a viselkedésben. („Másképp beszélünk, másképp gondolkodunk, másképp cselekszünk.”) Csak egy erre specializálódott, felkészült team képes hatékonyan kezelni e betegcsoportot. Jelenleg ez a modell tűnik a leghatékonyabb kezelésnek a leszokásra motivált szenvedélybetegek számára.
 
A felvétel módja:
 
Előzetes bejelentkezés alapján egy motivációs interjún mérjük fel a jelentkezők problémáját, állapotát, amelynek alapján döntünk a terápiára való alkalmasságról. Amennyiben úgy találjuk, hogy más kezelési módok jobban megfelelnének az adott probléma esetén, erre vonatkozó javaslatot teszünk. Ha a páciens vállalja a kezelést, előjegyzést kap a következő turnusba (amelyek 4 hetente hétfőn indulnak). Lehetőség van ún. osztályos előgondozásra, azaz a turnus indulását megelőző befekvésre is, hogy a szükséges absztinencia (szermentesség) biztosítva legyen a program indulásakor.
 
Bejelentkezés telefonon: (+36) 1 452 9432
Facebook: https://www.facebook.com/NyiroMinnesota
 
Vissza