Szakértő válaszol

Mihály kérdése:

Létrehozva: 2020-10-27

Évek óta küzdök az alkohollal, és most jutottam el oda, hogy elegem van, változtatni akarok. Szeretnék jelentkezni a Minnesota Részlegre, de előtte érdekelne, hogy miben más ez, mint az addiktológia?

A szakértő válasz:

Kedves Mihály!

 
Nyolchetes programunk alkoholbetegek és szenvedélyes szerencsejátékosok felépülését támogatja. A részlegen zajló munka az anonim önsegítő csoportok 12 lépéses programjára épül szellemiségében, és szemléletünk szerint az alkoholizmus és a szerencsejáték zavar krónikus, progresszív betegség, melyből felépülés lehetséges.
A tünetmentesség elérhető, ehhez azonban állandóan gondozni kell a betegséget – például az anonim csoportok rendszeres látogatásával.Jellemzőnk továbbá, hogy az egész családdal foglalkozunk; és a stábban sajátélményű segítő is dolgozik az orvos, pszichológus, addiktológiai konzultáns és nővérek mellett.
A Minnesota rehabilitációs program, aktív szenvedélybetegeket nem tud fogadni, így egy-két hetes absztinenciát önerőből tartani tudó betegeket várunk. Kizáró ok továbbá az akut pszichotikus állapot, valamint organikus kórképek (demencia, csökkent kognitív funkciók) megléte.

További anyagok

Mária kérdése:

Létrehozva: 2018-03-23

Fiam, 38 éves, szerintem súlyos drogproblémával küzd. Már évek óta nem dolgozik, otthon van, vagy az ismerőseivel találkozik. Én jelenleg már nyugdíjas vagyok, egyre nehezebb anyagilag kijönnünk. Próbáltam rávenni, hogy változtasson, kerestem szakembert, de ő minden segítséget visszautasít, szerinte nincs baja, majd el fog helyezkedni, csak most éppen rossz passzban van. Mit tehetnék, hogy belássa a problémáit?

László kérdése:

Létrehozva: 2018-03-23

Hogyan értessem meg a szüleimmel, hogy a póker nem szerencsejáték, hanem sport? Nem hagynak békén, állandóan aggodalmaskodnak, gyakran veszekszünk is emiatt. Mit tegyek, hogy végre lenyugodjanak?

Imre kérdése:

Létrehozva: 2018-03-23

20 éves egyetemista vagyok, és úgy gondolom az átlagos, bulizós egyetemista életet élem. Azonban mostanában elgondolkodtam azon, hogy nem viszem-e a dolgokat túlzásba, úgymint ivás és bulizás. Gyakran előfordul, hogy eredetileg nem tervezek elmenni sehová, de végül nem tudok ellenállni a kocsmázós, bulizós alkalmaknak. Van olyan, hogy bulifüggő? Esetleg alkoholista vagyok?