Hírek

Teltház a Minnesota Részleg szakmai napján

Teltház a Minnesota Részleg szakmai napján

Több mint hetven érdeklődő látogatott el az Addiktológiai Osztályra, hogy meghallgassa a Minnesota Részleg dolgozóinak előadásait a szakmai nyílt napon, amelyet a részleg működésének 6. évfordulóján rendeztek.

 
A rendezvény célja az volt, hogy bemutatásra kerüljön az egészségügyi keretek között zajló, szemléletileg és gyakorlatában az anonim csoportok szellemiségét magába építő Minnesota-program működése a Nyírő Gyula OPAI-ban. Az Addiktológiai Osztály égisze alá tartozó részleg megalakulásakor a stáb először a program elméleti hátterét térképezte fel, majd ennek elemeit adaptálta a helyszín, illetve a segítséget kereső páciensek sajátosságainak és szükségleteinek megfelelően. 
 
Az előadások sorát Tremkó Mariann programvezető szakpszichológus izgalmas kérdéssel nyitotta – ki és milyen szempontok alapján dönti el, alkoholista-e valaki vagy sem? A diagnosztikus kritériumokon túl a szenvedélybeteg identitás kialakulásáról is beszélt, kitérve az anonim önsegítő közösségek szerepére a felépülésben.
 
A nyitógondolatokat követően Dr. Tóth András pszichiáter szakorvos a Minnesota-program felépítését és elméleti alapjait mutatta be, hangsúlyozva a terápia integratív jellegét. A program négy alappillérét a keretrendszerben, a pszichoedukációban, az érzelmi nyitásban és a közösség erejében határozta meg.
 
Tapasztalati segítőként Golenya Éva saját speciális szerepét ismertette a programban. Gondolataival rávilágított arra, hogy a felépülők saját élményeik segítségével hogyan tudnak másokat támogatni a józanodás útján.
 
Végül Huszti Mária és Wilhelm Ferenc Andrásné ápolók záróelőadásukban arról beszéltek, mit csinálnak másként Minnesotás nővérként, és hogyan értékelik az ápoló szerepét, feladatköreit a terápiás programban.
 
A szakmai napot kerekasztal-beszélgetés zárta.
 
 
 

Vissza