Hírek

Sziklamászás és felépülés

Sziklamászás és felépülés

Bizalom és közösség, hit magamban és a társaimban, a félelmek legyőzése, jelenben maradás - számos közös pont van a sziklamászás és a felépülés között. Az addiktológia csapata vasárnap Várgesztesen tesztelte az új sziklamászó felszerelést.

A testmozgás kedvező élettani hatásai mellett a mentális egészségre is pozitív hatást gyakorol. Oldja a feszültséget, örömet okoz, növeli a tudatosságot, erősíti a kompetenciaérzetet és az önbizalmat. Sok felépülő rágódik a múlton vagy szorong a távoli jövő miatt, ezért a sport kedvező hozadéka az is, hogy segít a jelenben, „itt és most” állapotban maradni.
 
Külföldön és már hazánkban is egyre szélesebb körben alkalmazzák az élményterápiát, amelynek során a felépülők megszokott környezetükön kívül tehetik próbára önmagukat. Az újszerű kihívásokon keresztül mélyül önismeretük, erősödik önbizalmuk és mivel társas tevékenységekről van szó, az interperszonális készségeik is fejlődnek, hiszen az egyes feladatok teljesítése során tudniuk kell segítséget kérni, illetve bízni a másikban, és elfogadni azt.  
 
A felépülés folyamatában szeretnénk rávezetni klienseinket arra, hogy józanul, biztonságosan is lehetséges újszerű, intenzív élményeket szerezni, ezért osztályunkon szeretnénk rendszeresen elérhetővé tenni a sziklamászást mint élményterápiás formát. A rutinos sziklamászók felügyeletével zajló programon a résztvevők túllépnek saját félelmeiken és korlátaikon, saját erőforrásaik mellett pedig társaikra is támaszkodnak, gyakorolva a sok függő számára kihívásokat tartogató bizalmat.
 
 
 

Vissza