Hírek

Könyvmegjelenés: Felépülés a függőségből - szerencsejáték és szerhasználat

Könyvmegjelenés: Felépülés a függőségből - szerencsejáték és szerhasználat

Igazi csapatmunka eredményeként született meg az a tanulmánykötet, amelyben a Nyírő Gyula OPAI Addiktológiai Osztály dolgozói és felépülő szerzők írnak a szenvedélybetegségek világáról.

A hiánypótló kötet a különböző szerhasználati zavarok és viselkedésfüggőségek témáját tárgyalja, fókuszban a felépüléssel. A tanulmányok célja kettős: egyrészt az érintett vagy veszélyeztetett függők és hozzátartozóik, másrészt a kezelésben dolgozó szakemberek számára nyújt segítséget. Noha a fejezeteket kollégáink írták, mégsem klasszikus szakkönyvről van szó. Személyes benyomások, élmények és történetek mutatják meg a függőség és a felépülés világának árnyalatait, ezzel érthetőbbé téve a szenvedélybetegségeket.
 
A kötet szerkesztői Dr. Petke Zsolt osztályvezető főorvos és Tremkó Mariann, a Minnesota Részleg vezetője.
 
Dr. Kelemen Gábor professzor, a kötet lektora így ír az előszóban:
 
„Aki szeretne választ kapni arra a kérdésre, hogyan miképpen lehetséges elindulni és kitartóan járni a felépülés és a józanság útját, s közben életmódot változtatni, identitást fejleszteni, önmagunkért, és másokért (beleértve az utánunk jövő generációt) felelőségünket, hatóerőnket, önbizalmunkat erősíteni, ehhez milyen sajátos kapcsolati tőke felhalmozására van szükségünk s ebben mi lehet az intézmény szerepe, annak érdemes elolvasnia ezt a könyvet.”  
 
Különleges értéket ad a könyvnek, hogy a szakemberek mellett maguk a felépülők is teret kapnak oldalain: viselkedési és szerfüggőséggel küzdő férfiak és nők egyaránt megosztják az olvasókkal történetüket. 
 
Fotó: Karancsi Rudolf

Vissza