Hírek

Addiktológiai Pszichoterápiás Részleg indul osztályunkon!

Addiktológiai Pszichoterápiás Részleg indul osztályunkon!

Szeptembertől új részleggel bővül az Addiktológiai Osztály. Az Addiktológiai Pszichoterápiás Részleg olyan kettős diagnózisú kliensek jelentkezését várja, akik szerhasználati problémáik mellett személyiségzavarral, szorongásos kórképpel, hangulati zavarral, szomatizációs zavarral, illetve egyéb, traumatikus eredetű problémával (PTSD) is küzdenek.

2019 őszén a Nyírő Gyula OPAI Addiktológiai Osztályán 12 ágyon Addiktológiai Pszichoterápiás Részleg indult. Az addiktológiai spektrum teljes skálája (alkohol-, gyógyszer-, drog-, viselkedéses függőségek) felé nyitott a kezelés, az ország egész területéről fogadunk jelentkezőket. Olyan kettős diagnózisú klienseket várunk, akik addiktológiai problémájuk mellett személyiségzavarral, szorongásos kórképpel, hangulati zavarral, szomatizációs zavarral, illetve egyéb, traumatikus eredetű problémával (PTSD) is küzdenek.
 
Az alábbi kórképek, állapotok fennállása esetén NEM áll módunkban klienseket fogadni: akut pszichotikus állapot, organikus kórképek (demencia, csökkent kognitív funkciók), autizmus és spektrum zavarai, akut szuicid krízis, akut szerfüggőség, megvonásos állapot. 
 
Az első interjút megelőzően egyhetes szermentességet kérünk, azonban a sikeres pszichoterápiás munka érdekében a bekerülés feltétele a kéthetes absztinencia. 
 
Ellátási terület
 
Az Addiktológiai Pszichoterápiás Részlegen az ország egész területéről fogadunk addiktológiai spektrum zavarral küzdő pácienseket, akik komplex addiktológiai és pszichoterápiás osztályos kezelést igényelnek a hosszútávú abszinencia fenntartásához. Magas küszöbű osztályos ellátást végzünk, így a részlegünkön a kezelés feltétele a két hetes absztinencia és a fizikai megvonás befekvés előtt történő lezajlása.  
 
Kezelésre jelentkezés
 
A programba kerülés feltétele egy első interjún való részvétel, mely előtt egyhetes szermentességet kérünk. Az első interjúra előzetes időpont-egyeztetést követően kerül sor, és a leendő kliens önálló jelentkezése szükséges a megadott elérhetőségek valamelyikén. Az első interjú során a pszichoterápiás kezelésre való alkalmasság és a kliens motivációja kerül felmérése, valamint a terápiás célok és keretek tisztázása történik. 
Jelentkezés a 06 30 595 8249 telefonszámon vagy az addiktpszichoterapia@nyiro-opai.hu email címen.
Kérjük, hogy a felvételi beszélgetésre hozza magával a személyi igazolványát, lakcím- és TAJ- kártyáját, illetve a korábbi pszichiátriai kezelések dokumentációját. Beutaló nem szükséges. 
 
Pszichoterápiás programunk
 
A részlegen elsősorban kognitív-viselkedésterápiás szemléletben zajló csoportos és egyéni pszichoterápia folyik. A terápia igény szerint trauma-fókuszú (EMDR) és rendszerszemléletű (család- és párkonzultációk) terápiákkal egészül ki. Gyógyszeres kezelés szükség esetén történik pszichiáter szakorvos bevonásával. 
A terápia első két hete a pszichoterápiás szocializáció, ezt követően a kezelés hosszát egyénileg határozzuk meg a klienssel közösen. Ez átlagosan 2-3 hónap komplex pszichoterápiás kezelést jelent.
A programunk főbb elemei:
1. Csoportos és egyéni pszichoterápia kognitív-viselkedésterápiás szemléletben 
2. Trauma-fókuszú szemléletben EMDR terápia
3. Család- és párkonzultációs lehetőség
4. Művészetterápia
5. Kommunikációs tréning
6. Relaxációs foglalkozások
7. Közösségi terápia (felelősség, feladat területek)
8. Testi aktivitás
 
Állandó munkatársak
 
Dr. Farkas Judit, Ph.D, c. egyetemi docens részlegvezető, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta jelölt
Dr. Petró Kata osztályos orvos - háziorvos, pszichológus, pszichoterapeuta jelölt
 
Együttműködő szakemberek
 
Dr. Rigó Péter pszichiáter szakorvos
Dr. Tóth András pszichiáter szakorvos
Dr. Kapitány-Föveny Máté, Ph.D klinikai szakpszichológus
Bosznyai Beáta szociális munkás
Gyurkó Noémi művészetterapeuta
Kiss Anna klinikai szakpszichológus jelölt
Szabó Tünde szociális munkás, családterapeuta jelölt 
 
 
Elérhetőségeink
 
Telefon: 06 30 595 8249
Email: addiktpszichoterapia@nyiro-opai.hu
 

Vissza