A felépülés útja

A felépülés első lépései

A felépülés első lépései

Gyakran merül fel a kérdés, hogy mit kell tennie annak, aki szeretne felépülni. Bár nincs egyszerű válasz a kérdésekre, cikkünkel segítünk az első lépések megtételében.

Sok függő vágyik arra, hogy legyen egy univerzális recept, egy útmutató arról, hogy mi után mit kell tennie, hogy ezután többé soha ne jelentsen gondot a függőség. Nincs ilyen általánosan, mindenki számára pontosan ugyanolyan módon ható megoldás, éppen ezért is beszélhetünk felépülési utakról és nem egy bizonyos útról. 
 
Azonban mégis vannak a függőségről, illetve az abból való felépülésről általánosságban megfogalmazható tapasztalatok. A felépülés folyamán minden betegnek és persze hozzátartozóiknak is a feladatuk, hogy ezeket az általános tapasztalatokat átrostálják a szűrőiken és rájöjjenek, hogyan lehet ezeket az ismereteket a saját életükben alkalmazni. Így válik minden felépülési út különbözővé, még ha ugyanazon a kollektív tapasztalaton is nyugszanak.
 
A jó hír, hogy ebben a keresésben senkinek sem kell egyedül lennie és elérhető a segítség. 
 
A betegek számára elérhetők úgynevezett 12 lépéses rendszerű önsegítő csoportok. Ilyenek az Anonim Alkoholisták (http://www.anonimalkoholistak.hu/), a Névtelen Szerencsejátékosok (http://www.gamblersanonymous.hu/) vagy éppen a Névtelen Drogfüggők (http://nahungary.hu/).
 
A 12 lépéses csoportok mellett további alternatívát jelent az egészségügyi ellátás keretein belül igénybe vett kezelés. A Nyírő Gyula OPAI Addiktológiai Osztálya fogadja a gyógyulni vágyó függőket, de amennyiben a több hetes bennfekvés nem megoldható, a felépülést a TÁMASZ Gondozóban is meg lehet kezdeni ambuláns keretek között. 
 

Vissza